Thursday, February 20, 2014

Ev yapımı Kefir severmisiniz ?



ev yapimi kefir severmisiniz 1






Selam arı dostları,


Kış aylarında vücudumuzun direncini artırmak için kendimiz


sürekli kullandığımız bazı faydalı


 içeceklerden bahsetmek istiyorum.






Kefir ayranını bir çoğunuz biliyordur,


çok faydalı bir içecek olduğundan ömrünüz boyunca


hayatınıza entegre etmeniz sizin için çok faydalı olacaktır.






Tabiki günümüzde herşeyin hazırı marketlerde satılıyor


fakat benim sizlere önerim hazır değil tam aksine evde kendiniz


yapınız olacaktır.






Hazır ürünlerde katkı maddesi olduğundan


ürünlerin tadı tuzu zaten olmuyor.






Kefir kültürünü nasıl hazırlıyorum 


hep beraber görelim.






ev yapimi kefir severmisiniz 2






kefir kültürleri metal ile hiç bir zaman temas etmemelidir,


yoksa resimde görünen beyaz kefir mantarları


bozuluyor ve renk değiştiriyor yani


pembe rengini aldığında bozulmuş oluyor.






Demir kaşık ve Demir süzgeç asla kefir mantarlarına


deymemesi gerekiyor !






Plastik Kaşık,Süzgeç 


ve Cam olan malzemeler


Kefir kültürlerine zarar vermiyor.






İlk işlem Kefir kültürünü ılık suda süzüyorum,


kullandığım süzgeç plastikden.






ev yapimi kefir severmisiniz 3






kefir mantarlarını ılık su ile durladıktan sonra


plastik bir kepçe ile cam sürahiye boşaltıyorum.






ev yapimi kefir severmisiniz 4






biz beş kişilik bir Aile olduğumuz için kendimize günlük 


1 Litre kefir ayranı hazırlıyoruz.






Resimde görünen Kefir mantarı miktarını her gün


hazırladığımız için miktarı her gün çoğalıyor ve bir miktarını


komşularımıza hediye etmemiz gerekiyor.









ev yapimi kefir severmisiniz 5






1 Litrelik sürahinin içine koyulan Kefir mantarı


miktarı,normalde bu miktar rahatlıkla 5 Litre kefir için yeterlidir


yani yine bölmem ve hediye etmem gerekiyor.










ev yapimi kefir severmisiniz 6






ve daha sonra Kefir mantarlarının üstüne


pastörize edilmiş uzun ömürlü süt dökülüyor,


aslında işlemin hepsi bu kadar.






Sütün yağ oranı seçimi size kalmışdır,


isterseniz % 1.5 veya % 3.8 yağ oranlı sütler


kullanabilirsiniz.






ev yapimi kefir severmisiniz 7






1 Litre sütün tamamını boşaltıyorum,


sürahinin plastik kapağını kapatıyorum ve 


mutfağın karanlık bir köşesine bırakıyorum.






Kefir ayranı 24 Saat sonra fazla ekşi olmuyor


ekşi sevmeyenler 24 Saat sonra süzebilirler.






Biraz ekşi olmasını isteyenler 48 Saat sonra


süzebilirler o zaman torba yoğurdundan 


ayran yapmış gibi tadı oluyor yani isteğe göre


değişebiliyor tadı.






ev yapimi kefir severmisiniz 8






48 Saat sonra Kefir ayranı kıvamını almıştır,










ev yapimi kefir severmisiniz 9






plastik bir kaşık ile kefiri karıştırıyorum,


çünkü genelde kefir mantarları yukarıya çıkıyor.










ev yapimi kefir severmisiniz 10






Kefir kültürü mantarı zarar görmemesi için 


kullanılan malzemelerin plastik veya cam olması gerekiyor,

tekrarlamamda fayda var :)









Kefir ayranımızı süzgeç ile süzüyorum.






ev yapimi kefir severmisiniz 11






kıvamı koyu olursa süzgeçi sağa sola salladığımızda


kefir ayranı daha hızlı süzgeçten geçiyor.










ev yapimi kefir severmisiniz 12






Kefir ayranı içeceğimiz hazırdır,


afiyet olsun.






Faydalarını saya saya bitiremezsiniz çok faydalı ve


sağlıklı bir içeçektir,bizler ailecek


her gün birer bardak içiyoruz.










ev yapimi kefir severmisiniz 13






cam sürahide servise hazır.










ev yapimi kefir severmisiniz 14






süzülen kefir ayranını işlem olarak başa alıyoruz ve tekrar


baştan yaptığımız gibi kefir kültürleri ılık suda durlanıyor.






ev yapimi kefir severmisiniz 15






Kefir kültürleri cam sürahiye konuyor,






ev yapimi kefir severmisiniz 16






üstüne 1 Litre süt dökülüyor ve yarınki veya


 iki gün sonraki kefir içeceğimiz hazır oluyor,


böylelikle devamlı kefir ayranımız hazır oluyor katkı maddesiz


sağlıklı bir şekilde yaklaşık her gün kefir içiyoruz.






Evde kendi yaptığımız Kefir ayranı


tad bakımından hazır alınanlara bir kaç kere tur attırır


o kadar Lezzetli yani,onuda söylemek gerekli.






Doğayı seven biri olarak sizlere tavsiyem tükettiğiniz ürünleri


mümkün olduğu kadar kendiniz yapmaya çalışın,


biz yoğurdumuzuda kendimiz yapıyoruz ve yaptığımız


yoğurdun tadı tabiki bambaşka Lezzetli oluyor.






Hazır Yoğurtlarda neden yoğurt suyu yok acaba ?






Bütün doğa ve arı dostlarıma 


Sağlıklı, huzurlu, mutlu ve umutlu 


sevgi dolu bereketli yıllar


geçirmelerini diliyorum.






Selamlar Saygılar,






Mehmet Yüksel.


























































No comments:

Post a Comment