Friday, April 18, 2014

Canan Karatay'dan Kolay Zayıflama Yöntemleri













Canan Karatay


Beslenme ve Diyet Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay’ın paylaşmış olduğu Karatay Diyeti son yıllarda en çok tercih edilen ve en çok beğenilen diyet listelerinden birisi olmuştur. Diyetin ana amacı zayıflatmak değildir. Kişinin beslenme alışkanlığını düzenleyerek bunun sonucunda zayıflamasını sağlamaktadır. Bu nedenle birçok diyet listesine göre oldukça sağlıklı bir diyet listesidir. Aynı zamanda kalıcı kilolar vermenizi sağlar.



Bu diyet bizlere sürekli yemek yememek gerektiğini söylüyor. Eğer sık sık yemek yersek insülin direnci kırılamaz. İnsülin yağların depo edilmesine neden olur. Az ve sık sık yemek yediğimiz zaman yağlar sürekli olarak depolanır. Yemek yediğimiz zaman insülin yükselir ve 2 saat sonra düşmeye başlar. Ve acıkma hissi ortaya çıkar.

Az yemek yemekte doğru değildir. Tok olacak şekilde 3 öğün yemek en doğrusudur. Günün en önemli öğünü kahvaltıdır. Karatay diyetininde en çok özen gösterdiği öğün kahvaltıdır. Diyet sağlam bir kahvaltı yapmayı önermektedir. Kahvaltıda her gün 2 adet haşlanmış yumurta, çeşitli omletler veya pastırmalı yumurta yiyebilirsiniz. Bununla beraber avuç içinizin büyüklüğünde beyaz peynir ve salata tüketebilirsiniz. Yine zeytin ve kuru yemiş kahvaltıda yenilecek besin maddeleri arasında yer almaktadır. Bu kadar zengin bir kahvaltı ile güne çok daha iyi başlayacak ve tokluk hissiniz uzun süre devam edecektir. Ekmek yerine ceviz tüketilmesi öneriliyor. Ekmek insülin direncini artırdığından dolayı diyetteki yasaklardan birisi ekmektir. Sağlam bir kahvaltı yapıldığı takdirde; uzun süre tokluk hissedilir demiştik. Leptin denilen hormon devreye girer ve kendi vücut yağlarımızı ara öğün olarak kullanır. Bu nedenle tokluk hissi oluşur. Sık yemek yediğimiz zaman karaciğer ve pankreas yorulur.

Karatay diyetinde sık yemek yemenin yasak olduğu gibi diğer yasağında ekmek olduğunu söylemiştik. Bu diyeti yaparken ya da sağlıklı beslenirken ekmekten olabildiğince uzak durulması gerekir. Ekmek yerine ceviz yemeye başlayabilirsiniz. Bu sayede acıkmayacaksınız ve göbek, bel, basen bölgesi yağları eriyecek. Yalnız bu yağlar yılların birikimi olduğu için bir anda erimez. Bunu da bilmeniz gerekmektedir. Zamanla yediklerinize dikkat edip kilolarınızı vereceksiniz.

Diğer önemli bir husus ise sudur. Su içmeden kilo vermek neredeyse imkansızdır.

Karatay Diyetinde eğer acıkmadıysanız öğle saatinde bir şey yemenize gerek yoktur. Öğle öğününde bir fincan fındık veya fıstık yiyebilirsiniz. Lahmacun en sağlıklı yiyeceklerden biridir. Fakat hamuru çok ince olmalıdır. Lahmacun şu bakımdan sağlıklıdır: üstünde et ve sebze vardır, yanında soğanı ve maydanozu vardır. Güvendiğiniz bir yerde küçük bir lahmacun yiyebilirsiniz. Kilo verene kadar bu şekilde devam etmelisiniz. Bu karaciğer yağlarının gitmesi için şarttır.

En başta da belirttiğimiz gibi Karatay diyeti aslında bir diyet programı değildir. Bir yaşam biçimidir. Sağlıklı yaşamı destekleyen beslenme programıdır.

Önemli olan sağlıklı olarak yavaş yavaş kilo verip, o kilolarda kalmaktır.

Karatay diyetinde dikkat etmeniz gereken belki de en önemli nokta Karatay Diyetinde akşam saat 8:00′den sonra yemek yemeyeceksiniz.

Pazartesi (1. Gün)

Kahvaltı (08.00-09.00): İki adet yumurta (Suda haşlanarak rafadan veya kayısı kıvamında hazırlanmış. Tereyağında peynirli omlet de yapılabilir.), 8-10 adet tuzu alınmış yeşil veya siyah zeytin, bir avuç içi kadar beyaz peynir, 4-5 adet gün kurusu kayısı, şekersiz bitki çayı, su veya meyve çayı, bir (ince belli) çay bardağı ceviz (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Cevizler mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)

Öğle Yemeği (13.00-14.00): Bir avuç içi kadar dana söğüş, bol salata ve zeytinyağlı fasulye, salata olarak dilimlenmiş veya rendelenmiş turp ve havuç veya mevsim salatası (Doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ile hazırlanmalıdır.), bir su bardağı tuzsuz ayran, arzu edildiği kadar şekersiz bitki çayı veya su

Ara Öğün (Şart Değil) (15.00): Yarım su bardağı kadar ceviz, şekersiz olarak sevdiğiniz herhangi bir çay veya taze limonlu su

Akşam Yemeği (18.00-19.00): Balık, yeşil soğan, roka, turp, salata (Salata bol miktarda hazırlanıp, içine, doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ile birlikte tane keten tohumu ilave edilmelidir.)

Salı (2. Gün)

Kahvaltı (08.00-09.00): Kayısı kıvamında suda haşlanmış iki adet yumurta (Saf tereyağı ya da zeytinyağı ile omlet veya menemen de yapılabilir.), 8-10 adet tuzsuz zeytin, bir avuç içi kadar beyaz peynir, 2-3 adet çarliston yeşil biber, 5-6 adet minik domates, şekersiz çay veya süt, bir (ince belli) çay bardağı fındık (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Fındık mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)

Ara Öğün (Şart Değil) (10.00): Yarım su bardağı kadar ceviz, bol su veya yeşil çay

Öğle Yemeği (13.00-14.00): Bir tabak zeytinyağlı barbunya veya etli sebze yemeği, lahana veya karnabahar salatası, bir su bardağı ayran ya da bir kase yoğurt

Ara Öğün (Şart Değil) (15.00): Bir orta boy elma ya da mevsim meyvesi, bir kase yoğurt (Mümkünse evde mayalanmış veya geleneksel usulle üretilmiş. Kesinlikle diyet olmayacaktır.), şekersiz çay ya da bir fincan Türk kahvesi (Nescafe olarak bilinen granül kahveler işlenmiş gıda oldukları için yasaktır.)

Akşam Yemeği (18.00-19.00): Balık ızgara (Fırında veya buğulama usulü de pişirilebilir.), bir tabak pilaki, roka, yeşil soğan, maydanoz ve bir tatlı kaşığı keten tohumu, iki kibrit kutusu kadar tahin helvası

Çarşamba (3. Gün)

Kahvaltı (08.00-09.00): Kayısı kıvamında suda haşlanmış iki adet yumurta (Saf tereyağı ya da zeytinyağı ile omlet veya menemen de yapılabilir), bir avuç içi kadar beyaz peynir, 2-3 adet tatlı kırmızı biber, yeşil çay ya da sevilen bitki çayı, bir çay bardağı (ince belli) Antep fıstığı (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Fıstıklar, tuzsuz ve mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)

Ara Öğün (Şart Değil) (10.00): Tuzsuz yerfıstığı (Kavrulmamış ve mümkünse yeni kırılmış olmalı), bol su ya da bitki çayı

Öğle Yemeği (13.00-14.00): Bir bardak zeytinyağlı taze yeşil fasulye, 3-4 adet ızgara köfte, 1 kase yoğurt, turp ve havuç rendelenerek hazırlanmış salata ve bir tatlı kaşığı keten tohumu (Tüm salatalara doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ilave edilebilir.), bol su veya ayran

Ara Öğün (Şart Değil) (15.00): Bir elma veya armut, 1 kase yoğurt

Akşam Yemeği (18.00-19.00): 3-4 kalem kuzu pirzola veya avuç içiniz kadar bonfile ızgara, zeytinyağlı enginar ya da bir tabak taze bakla, mevsim salatası ve bir tatlı kaşığı keten tohumu

Perşembe (4. Gün)

Kahvaltı (08.00-09.00): İki yumurta ile hafif ateşte tereyağı ile pişirilmiş peynirli omlet, 8-10 adet tuzsuz zeytin, bir avuç içi kadar beyaz peynir, 1-2 adet çarliston yeşil biber ya da 1-2 adet salatalık, taze maydanoz ve kırmızı biber, yeşil çay ya da sevilen bir bitki çayı, bir (ince belli) çay bardağı ceviz içi (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Cevizler, tuzsuz ve mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)

Ara Öğün (Şart Değil) (10.00): Bir avuç içi kadar tuzsuz yerfıstığı ya da badem içi (Mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.), taze limon eklenmiş bol su ya da bitki çayı

Öğle Yemeği (12.00- 13.00): Bir avuç kadar dana bonfile ya da 3-4 kalem kuzu pirzolası, bir tabak zeytinyağlı pırasa, 5-6 adet minik domates, bir kase yoğurt ve bir tatlı kaşığı keten tohumu ve bol su

Ara Öğün (Şart Değil) (15.00): Bir ufak portakal veya mevsim meyvesi, bir avuç içi kadar tuzsuz yer fıstığı ya da badem içi (Mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)

Akşam Yemeği (18.00-19.00): Balık ızgara, kırmızı kuru soğan, dilimlenmiş turp ve roka, buğulanmış Brüksel lahanası ve rendelenmiş havuç ya da lahana salatası, bir tabak piyaz ya da zeytinyağlı barbunya

Cuma (5. Gün)

Kahvaltı (08.00-09.00): İki yumurta ile hafif ateşte tereyağı ile pişirilmiş omlet, 8-10 adet tuzsuz zeytin, bir avuç içi kadar peynir, taze maydanoz, tatlı kırmızıbiber ve 1-2 adet salatalık, şekersiz yeşil çay ya da sevilen bir bitki çayı, bir (ince belli) çay bardağı Antep fıstığı (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Fıstıklar, tuzsuz ve mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)

Ara Öğün (Şart Değil) (10.00): Bir avuç içi kadar ceviz içi (Mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.), bol taze limonlu su ya da bitki çayı

Öğle Yemeği (12.00- 13.00): Bir porsiyon şiş kebap (Yanında pide, pilav ve patates yenilmeyecektir.), taze yeşilbiber, domates, turp, maydanoz, soğan ve sumak, bir kase yoğurt ve bir tatlı kaşığı keten tohumu, bol su ya da ayran

Ara Öğün (Şart Değil) (15.00): Bir elma ve avuç tuzsuz yerfıstığı (Kavrulmamış ve mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.), taze limon eklenmiş su ya da şekersiz çay

Akşam Yemeği (18.00-19.00): 3-4 kalem kuzu pirzolası, mevsim salatası (Tüm salatalara doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ilave edilebilir.), zeytinyağlı enginar ya da yoğurtlu semizotu salatası

Cumartesi (6. Gün)

Kahvaltı (08.00-09.00): Pastırmalı yumurta, 8-10 adet tuzsuz zeytin, bir avuç içi kadar peynir ve taze maydanoz ya da nane ile birlikte, şekersiz yeşil çay ya da sevilen bir bitki çayı, bir (ince belli) çay bardağı Antep fıstığı (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Fıstıklar, tuzsuz ve mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)

Ara Öğün (Şart Değil) (10.00): Bir avuç içi kadar ceviz içi (Mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.), taze limon eklenmiş bol su ya da şekersiz bitki çayı

Öğle Yemeği (12.00- 13.00): Bir porsiyon bonfile ızgara, taze yeşilbiber ve domates ya da kuru soğan, yoğurt, semizotu ve bir tatlı kaşığı keten tohumu yağı, bol su veya ayran

Ara Öğün (Şart Değil) (15.00): Bir ufak boy portakal veya elma, şekersiz yeşil çay

Akşam Yemeği (18.00-19.00): Balık ızgara, dilimlenmiş beyaz turp, bol roka, domates ve taze yeşil soğan ile hazırlanmış salata (Tüm salatalara doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ilave edilebilir.), iki kibrit kutusu kadar tahin helvası

Pazar (7. Gün)

Kahvaltı (08.00-09.00): Peynirli omlet ya da pastırmalı yumurta, bir avuç içi kadar beyaz peynir, 8-10 adet tuzsuz zeytin, tatlı kırmızı biber, domates ve salatalık, şekersiz yeşil çay ya da sevilen bir bitki çayı, bir (ince belli) çay bardağı ceviz içi (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Cevizler, tuzsuz ve mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)

Ara Öğün (Şart Değil) (10.00): Bir avuç içi kadar ceviz içi (Mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.), taze limon eklenmiş bol su ya da şekersiz bitki çayı

Öğle Yemeği (12.00-13.00): Bir tabak kuru fasulye, bonfile veya biftek (Yanında pilav ve patates yenmeyecektir.), bir adet kuru soğan, çoban salatası (Tüm salatalara doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ilave edilebilir.), bol su

Ara Öğün (Şart Değil) (15.00): Bir avuç tuzsuz yerfıstığı (Kavrulmuş ve mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.), şekersiz çay

Akşam Yemeği (18.00-19.00): Balık ızgara, taze yeşil soğan, bol roka ve domates, közlenmiş taze kırmızı biber

Not: Her akşam saat 20.00′den sonra meyve de dahil olmak üzere hiçbir şey yenilmemelidir. Bol su veya taze limon eklenmiş su içilebilir. Eğer mümkünse yatmadan önce 30-40 dakika kadar yürüyüş yapılmalıdır.

No comments:

Post a Comment