Thursday, December 12, 2013

gebelikte çarpıntıya bağlı hemşirelik tanıları

Merhaba degerli site ziyaretcilerimiz. Yogun istek üzerine sizlere bugün gebelikte çarpıntıya bağlı hemşirelik tanıları makalesini paylasmaya karar verdik.

gebelikte carpintiya bagli hemsirelik tanilari 1

Cilt Sağlığı Uzmanı Dr.Betül Şengör'ün Cilt bakımı konusunda pek çok makalesi bulunmaktadır. Kadınların en büyük cilt sorunların­­dan olan hamilelik ve sonrasında karın ve basen bölgesin­de oluşan çatlaklarla ilgili Uzm.Dr.Betül Şengör’ün yazdı­ğı bir makaleyi yayınlıyoruz. Bu makalenin hamilelik, gebelik sonrası olu­şan derin çatlakları kendisine sorun eden bayanlar için aydınlatı­cı olmasını ümit ediyoruz.

Gebelikte ve Sonrasında Cilt ve Vücut Bakımı

Hamilelerde en sık rastla­nan sorunlar ciltte lekelenme (bkz. hiperpigmentasyon), kılcal damarlarda belirginleş­me, vücutta kilo alımı ile paralel ola­bilen çatlaklar, cilt sarkmaları, varisler veya dolaşım problem­leri olmaktadır.

Hamilelik sırasında vücut bebek ve anne için kendin­de bir takım değişiklikler yapmak zorundadır. Bu sırada kan dolaşı­mı hızlanmakta ilk 3 ayda bile 1-1.5 litre kan hacminde artma olmakta­dır. Bu da hamilelerde baş dönmesi olarak ve bazen de çarpıntı şikayetleriy­le kendini belli eder. Dolaşımın hızlanma­sı ciltte bazen flushing dediğimiz kızarma ataklarını tetikleye­bilir, ancak geçicidir. 8-9. haftalara doğru artan hormonlarla doğrudan iliş­kili olarak akne benzeri sivilcelerde artma olabilir, çoğunlukla bunlar da geçi­cidir.

Hamilelik süresince değişen hormonlara bağlı olarak gene­tik olarak yatkın olan kişilerde vücutta tuz tutulumuna bağlı olarak ödem olabil­mekte bu da selülitli görünüşe sebep olmaktadır. Selülülitin tedavisi için ilk 3 aydan sonra bazı peeling etkili ürün­ler ile duşta lifle masaj yapılabilir, daha fazla su tüketmek ve yürü­yüş yapmak iyi gelecektir.

Hamilelik döneminde ister istemez kilo alınmak­tadır. Ancak hamilelik bir hastalık değildir, kontrollü olarak kilo almak uygun­dur. Şayet hamilelik sırasında herhangi bir sorun varsa ve dinlenmek önerilmiş­se çaresiz istemediğimiz kadar kilo alabiliriz. Bu durumda ciltte aşırı geril­meler yüzünden çatlaklar ve sarkmalar ortaya çıka­bilmektedir.

Çatlakların oluşmasında en önemli rol genetik yapımızda­dır. Çünkü fazla kilo almadığı halde çatlak sorunu olan kadınlarımız da var­dır. Ancak alabileceğimiz önlemler arasında yine cilde uygulanan masajın önemi büyük­tür. Çünkü bu sayede hücrelerin uyarılmasıyla kollajen liflerin sentezlen­mesi tetiklenebilmektedir. Banyolar sırasında sürü­len badem yağlarından faydalanılabilir, ilk 3 aydan sonra çatlak oluşumu önleyici kremlere başlaya­biliriz.

Özet olarak hamilelik sırasında alınabilecek önlemler;

Sabahları mutlaka güneş koruyucu içerikli bir krem sür­mek (melasma açısından)

Bol sıvı tüket­mek

Yeterli uyku almak

Düzenli yürüyüş

Duşlar sırasında bacaklara lif uygula­mak

Her gün karın ve basen bölgesine nemlen­dirici krem sürmek

Akşamları ayakları dinlen­dirmek, dolaşıma iyi gelebilecek önlemler almak

Kaynak: Uzm.Dr.Betül Şengör – www.cildiminsagligi.com ’dan alınmıştır.

Konuyla ilgili aramalar: hamilelikte oluşan çatlaklar , hamilelik çatlakları , doğumdan sonra meydana gelen çatlaklar , doğum sonrası oluşan çatlaklar , gebelikte sarkmalar


Bunu E-postayla GönderBlogThis!Twitter'da PaylaşFacebook'ta Paylaş




Bu yazi ile alakali daha cok bilgi bulabileceginiz onemli bir internet kaynagi : hemşirelik bakım planı örneği

No comments:

Post a Comment