Selam arı dostları,
Kış aylarında vücudumuzun direncini artırmak için kendimiz
sürekli kullandığımız bazı faydalı
içeceklerden bahsetmek istiyorum.
Kefir ayranını bir çoğunuz biliyordur,
çok faydalı bir içecek olduğundan ömrünüz boyunca
hayatınıza entegre etmeniz sizin için çok faydalı olacaktır.
Tabiki günümüzde herşeyin hazırı marketlerde satılıyor
fakat benim sizlere önerim hazır değil tam aksine evde kendiniz
yapınız olacaktır.
Hazır ürünlerde katkı maddesi olduğundan
ürünlerin tadı tuzu zaten olmuyor.
Kefir kültürünü nasıl hazırlıyorum
hep beraber görelim.
kefir kültürleri metal ile hiç bir zaman temas etmemelidir,
yoksa resimde görünen beyaz kefir mantarları
bozuluyor ve renk değiştiriyor yani
pembe rengini aldığında bozulmuş oluyor.
Demir kaşık ve Demir süzgeç asla kefir mantarlarına
deymemesi gerekiyor !
Plastik Kaşık,Süzgeç
ve Cam olan malzemeler
Kefir kültürlerine zarar vermiyor.
İlk işlem Kefir kültürünü ılık suda süzüyorum,
kullandığım süzgeç plastikden.
kefir mantarlarını ılık su ile durladıktan sonra
plastik bir kepçe ile cam sürahiye boşaltıyorum.
biz beş kişilik bir Aile olduğumuz için kendimize günlük
1 Litre kefir ayranı hazırlıyoruz.
Resimde görünen Kefir mantarı miktarını her gün
hazırladığımız için miktarı her gün çoğalıyor ve bir miktarını
komşularımıza hediye etmemiz gerekiyor.
1 Litrelik sürahinin içine koyulan Kefir mantarı
miktarı,normalde bu miktar rahatlıkla 5 Litre kefir için yeterlidir
yani yine bölmem ve hediye etmem gerekiyor.
ve daha sonra Kefir mantarlarının üstüne
pastörize edilmiş uzun ömürlü süt dökülüyor,
aslında işlemin hepsi bu kadar.
Sütün yağ oranı seçimi size kalmışdır,
isterseniz % 1.5 veya % 3.8 yağ oranlı sütler
kullanabilirsiniz.
1 Litre sütün tamamını boşaltıyorum,
sürahinin plastik kapağını kapatıyorum ve
mutfağın karanlık bir köşesine bırakıyorum.
Kefir ayranı 24 Saat sonra fazla ekşi olmuyor
ekşi sevmeyenler 24 Saat sonra süzebilirler.
Biraz ekşi olmasını isteyenler 48 Saat sonra
süzebilirler o zaman torba yoğurdundan
ayran yapmış gibi tadı oluyor yani isteğe göre
değişebiliyor tadı.
48 Saat sonra Kefir ayranı kıvamını almıştır,
plastik bir kaşık ile kefiri karıştırıyorum,
çünkü genelde kefir mantarları yukarıya çıkıyor.
Kefir kültürü mantarı zarar görmemesi için
kullanılan malzemelerin plastik veya cam olması gerekiyor,
tekrarlamamda fayda var :)
Kefir ayranımızı süzgeç ile süzüyorum.
kıvamı koyu olursa süzgeçi sağa sola salladığımızda
kefir ayranı daha hızlı süzgeçten geçiyor.
Kefir ayranı içeceğimiz hazırdır,
afiyet olsun.
Faydalarını saya saya bitiremezsiniz çok faydalı ve
sağlıklı bir içeçektir,bizler ailecek
her gün birer bardak içiyoruz.
cam sürahide servise hazır.
süzülen kefir ayranını işlem olarak başa alıyoruz ve tekrar
baştan yaptığımız gibi kefir kültürleri ılık suda durlanıyor.
Kefir kültürleri cam sürahiye konuyor,
üstüne 1 Litre süt dökülüyor ve yarınki veya
iki gün sonraki kefir içeceğimiz hazır oluyor,
böylelikle devamlı kefir ayranımız hazır oluyor katkı maddesiz
sağlıklı bir şekilde yaklaşık her gün kefir içiyoruz.
Evde kendi yaptığımız Kefir ayranı
tad bakımından hazır alınanlara bir kaç kere tur attırır
o kadar Lezzetli yani,onuda söylemek gerekli.
Doğayı seven biri olarak sizlere tavsiyem tükettiğiniz ürünleri
mümkün olduğu kadar kendiniz yapmaya çalışın,
biz yoğurdumuzuda kendimiz yapıyoruz ve yaptığımız
yoğurdun tadı tabiki bambaşka Lezzetli oluyor.
Hazır Yoğurtlarda neden yoğurt suyu yok acaba ?
Bütün doğa ve arı dostlarıma
Sağlıklı, huzurlu, mutlu ve umutlu
sevgi dolu bereketli yıllar
geçirmelerini diliyorum.
Selamlar Saygılar,
Mehmet Yüksel.
No comments:
Post a Comment