Tuesday, January 7, 2014

Resepi red velvet cupcake cheese meleleh



Assalamualaikum


Yaa.. Hari Jumaat yang mulia ni kita share resepi je. Boleh orang copy dan buat masa weekend kan. Hehehe... Red velvet cheese meleleh ni aku jual masa flea market hari Isnin aritu.


Aku gunakan resepi red velvet cup cake dari Joy of Baking


Cara-cara adopt anak gajah


Serius sedap gila.. Seperti cair dimulut teksturnya. Haha.. 






resepi red velvet cupcake cheese meleleh 1


Resepi red velvet cupcake cheese meleleh




Bahan red velvet cupcake



125gram tepung kek yang telah diayak


1/4 sudu kecil baking powder


1/4 sudu kecil garam


1 sudu besar serbuk koko


57gram unsalted butter (suhu bilik) - 1/4 cawan


150gram gula


1 telur size A


1/2 sudu kecil esen vanilla


120ml buttermilk (aku buat guna 1/2 cawan susu+3sudu kecil jus lemon)


1 sudu besar warna merah (cecair)


1/2 sudu kecil cuka


1/2 sudu kecil baking soda






Cara membuatnya


** Cara membuatnya agak berperingkat, so fahamkan betul betul sebelum start membancuh ya..


Campurkan tepung kek, baking powder, garam dan serbuk koko dalam satu bekas besar. Ayakkan






Dalam satu bekas lain, pukul butter sampai lembut selama 2minit. Tambah gula dan pukul lagi sampai nampak ringan dan gebu (lebih kurang 3 minit). Tambah telur dan pukul sampai sebati. scrape yang bahagian tepi mangkuk jugak dan tambah esen vanilla. Pukul sebati.






Dalam satu mangkuk lain pulak. Campurkan buttermilk dengan pewarna merah.






Gunakan mixer pada kelajuan rendah. Masukkan campuran tepung dengan buttermilk secara berselang seli. Mula dan berakhir dengan tepung. Maksudnya, tepung-buttermilk-tepung-buttermilk-tepung. Gitu la. Kalau ikut resepi joyofbaking ni, dia suruh buat tiga batch. Aku main agak agak je. Hehehe..






Dalam satu mangkuk kecik. Campurkan cuka dengan baking soda. Sementara berbuih tu, campur dalam adunan tepung tadi. Kaup balik dengan spatula atau senduk kayu.






Lepas tu terus masukkan dalam cup. Dalam setengah cup je tau.






Bakar dalam oven pada 175 darjah, selama 20minit. Cucuk ngan lidi dulu sebelum keluarkan. Kalau lidi keluar bersih baru sejukkan dan letakkan topping cheese meleleh. 






Topping cheese meleleh


Topping ni aku adapt dari resepi Wani DJhotFM


tapi aku ubahsuai pandai pandai sendiri aku. Dan aku guna separuh dari creamcheese je sebab tak banyak pun kan..






Bahan bahan


Cream cheese 125gram


Beberapa sudu besar susu pekat manis


50ml whipping cream


Beberapa sudu besar susu segar






Cara membuatnya


Campurkan semuanya dan pukul sampai sebati.Seriously.. Aku main agak je ikut rasa yang sedap bagi aku. Kalau nak betul betul ikut resepi.. Boleh check kat blog Wani. Hihi..






Taburkan cheese yang diparut kat atasnya.






Selamat mencuba.






Daa




E-melkan IniBlogThis!Kongsi ke TwitterKongsi ke Facebook





No comments:

Post a Comment